WILD VAN BOMEN / KENNERS GEVEN TIPS

+

TUINAANNEMERS KIEZEN HUN FAVORIETE BOOM

Een boom bepaalt het landschap rondom hem. Bij een goede en juiste keuze, geeft hij jarenlang plezier en kijkgenot. Ontwerpers en hoveniers tippen hun favoriet.

 

WAT IS DE IDEALE BOOM VOOR EEN KLEINE TUIN?

Tuinarchitect Roeland Vranckx tipt de FLUWEELBOOM of Rhus typhina

Roeland: “De Fluweelboom zit vol magie: de grillige groeivorm, de grote, geveerde en varenachtige bladvorm, de spectaculaire herfstkleur, het grillige groei-silhouet, de jonge en met dons behaarde twijgjes,… Het is een op-en-top decoratieve boom, die zich in elk detail weet te onderscheiden van andere bomen.

In de herfst is de fluweelboom, ook wel azijnboom genoemd, op zijn mooist. Staat de boom op een windluwe plaats, dan kan je het langst van de schitterend gele tot oranje-rode bladeren genieten. Vroeger werd die veel meer aangeplant dan nu. Nu leert men deze wonderboom gelukkig en stilaan terug kennen en is die aan een heuse revival bezig.

Qua omvang en grootte schippert de Rhus wat tussen een grote struik of kleine boom. Het is een ideale terrasboom voor in een kleine stadstuin. Dan volstaat één boom om een natuurlijke parasol mee te creëren. Hij laat dan streepjes gefilterd zonlicht door. In grote tuinen kan je meerdere exemplaren aanplanten, pal naast elkaar en in groep of als weerkerende solitairs, met meer tussenruimte.

Zijn maximale volwassen hoogte bedraagt, afhankelijk van de groeiomstandigheden, een 8- à 10-tal meter. Staat de Rhus in een krap plantvak, dan zal die de 4-6 m niet overschrijden.

Zelf plant ik fluweelbomen zowel in moderne als landelijke tuinen. De meerstammige contour van deze boom contrasteert mooi met strakke en rechtlijnige verhardingen. Je kan de boom ook als accentpunt aanplanten, bijvoorbeeld in het verlengde van een zichtas, vanuit de woning.

uniek aan de Rhus-familie zijn de fluweelzachte, dieprode en kegelvormige vruchten die de vrouwelijke bomen in de (na)zomer dragen. De kegelvormige bloemen, die massaal vlinders en bijen aantrekken, kleuren langzaam tot roze-rode vruchtpluimen. In de winter worden de vruchten op hun beurt vaak bezocht door vogels zoals de koolmees, die er gezwind de zaadjes uitpikken.

De opvallende pluimen blijven, tot diep in de winter, aan de kale takken hangen en fleuren de wintertuin op.

 

PLANTTIP

Rhus typhina groeit op zowat elke grondsoort, zolang hij maar niet de hele tijd natte voeten heeft. Hij kan uitlopers maken en dus ondergronds verder kruipen. Voorzie daarom een wortelbegrenzing rondom het plantvak of plant hem met pot (zonder bodem) in de grond.

 

De keuze van Roeland Vranckx - Tuinarchitectuur Vranckx – tuinenvranckx.be

 

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then