De juiste brievenbus op de juiste plaats

Er zijn zo wat evenveel brievenbussen als er huizen zijn. België en Nederland, ’s werelds meest dichtbevolkte gebieden, tellen dus miljoenen exemplaren! Een mooie brievenbus is zoals een kers op de taart: een niet te miskennen detail. Hoe selecteert u de geschikte brievenbus en waar poot u hem het best neer? 

tekst en fotografie: Roeland Vranckx 

FUNCTIONEEL EN ESTHETISCH 

Tenzij uw brievenbus niet in de voordeur of de tuinpoort is ingewerkt, beschikt u over een vrijstaande brievenbus in de voortuin. Een brievenbus is vooral een functioneel tuinelement: de postbode dropt er dagelijks uw bladen en brieven in. Maar daarnaast mag men de esthetische waarde ervan allerminst onderschatten. Het mag worden gezegd: de van een gleuf voorziene, aluminium melkkan of de in beton gegoten huisjes zijn voorbijgestreefd, tenzij de nostalgie hoog tij viert en men een onweerstaanbaar verlangen naar de ‘goeie’, ouwe tijd koestert.

HET PUNTJE OP DE i

Het is een gekend plaatje: een rommelige brievenbus in een prachtige voortuin. Een doorn in het oog! De tuinaanleg is klaar, maar de investering in een gedegen brievenbus blijft uit. Begrijpelijk, want die aankoop is geen goedkope grap. Bijgevolg wordt de investering dikwijls op de lange baan geschoven. Edoch, van uitstel komt afstel. Men wordt de eigen brievenbus zo gewoon, dat men niet meer stil staat bij de ondeugdelijke aanblik ervan. Daarenboven is het toevoegen van een brievenbus, die naadloos in de voortuin schakelt, een heel moeilijke ontwerpopgave.

WELKE BRIEVENBUS?

Een brievenbus verhoogt de uitstraling van het huis, de oprit of het inkomgedeelte van de tuin. Het is een uiterst blikvangend element, men gaat bij de keuze dus beter niet over een nacht ijs. Eenwording met de stijl van tuin en woning én een doordachte afweging qua materiaal en vorm, zijn essentieel. Op die manier wordt een stijlbreuk voorkomen.

MATERIAAL

Brievenbussen worden vervaardigd uit kunststof, metaal (verzinkt, cortenstaal, inox), natuursteen (arduin, marmer, oosters graniet), beton, hout of een combine van materialen.

●ARDUIN

Het portaal en de raamdorpels van vele woningen werden in arduinsteen uitgevoerd. In dat geval is de selectie van een arduinen brievenbus verantwoord. Arduinen brievenbussen zijn, vermits de stijgende vraag, ‘betaalbaar’ geworden. Opgelet voor het prijs- én kwaliteitsverschil tussen Belgische en Aziatische blauwe steen!

●METSELWERK

Het optrekken van een gemetselde brievenbus, in dezelfde baksteen als die van het huis, doet brievenbus en woning met elkaar overeenstemmen en is altijd een goede keuze. Eventueel kan de baksteen worden bezet en gelakt in een met de woning overeenkomstige teint.

●HOUT

Hout is een natuurlijk en rustiek materiaal en uiterst geschikt als bouwstof voor modieuze brievenbussen. Er zijn zowel strakke modellen, voor eigentijdse toepassingen, als gedetailleerde uitvoeringen, voor klassiekere concepten. Men kan de brievenbus laten vergrijzen of behandelen met een (al dan niet gekleurde) houtvernis.

●METAAL

Verder zijn brievenbussen in gelakt (meestal grijstinten) staal, in uiteenlopende modellen, erg populair. Ze sluiten mooi aan bij de gekleurde, meestal grijzige, raamprofielen en deuren in moderne woningen. Daarnaast worden trendy brievenbussen in inox, cortenstaal of aluminium, vaak in combinatie met hout, aangeboden.

●ANDERE

Degenen die hun gading niet vinden in het aanbod kunnen zelf een concept bedenken en laten construeren door specialisten. Minimalistische woningen in gladbeton vragen om een brievenbus in gelijklopende stijl. In dat geval is het mogelijk een brievenbus in beton te laten gieten. Metaal- en houtbewerkers staan u graag ten dienst bij bijzondere opdrachten. Daarnaast zijn er heel wat creatievellingen die herbruikmaterialen (metalen koffer, holle boomstam,…) omtoveren tot een originele en unieke brievenbus.

VORM

Ook wat brievenbusvormen betreft, geldt: voor ieder wat wils! Horizontale of verticale modellen, grotesk of klein, met of zonder tochtstrip of krantenhouder,…, het aanbod overtreft de grootste verwachtingen.

De architectuur van het huis en de tuin bepalen of u voor een eenvoudig model, of net voor een detaillistisch versierde brievenbus kiest. Een minimalistische en sobere brievenbus schakelt perfect in een strakke tuin aan een kubistische woning. Een klassieke en gedecoreerde brievenbus in hout of arduin, sluit naadloos aan bij een pastorij- of plattelandswoning en -tuin.

 

EEN DOORDACHTE INPLANTING

Een brievenbus moet zowel voor- als achteraan comfortabel toegankelijk zijn en dat maakt de standplaatskeuze niet eenvoudig. Vooraleer u hem op zijn vaste stek positioneert, gaat u na welke gewoonten u heeft om de post op te halen. Pikt u de post na het werk op, bij het uitstappen van de auto? Of licht u de brievenbus liever ’s morgens in pyjama, dicht bij de voordeur? Elk gedragspatroon vraagt om een alternatieve overweging en lokalisatie. Daarenboven is het gebruikscomfort van de postverdeler van groot belang: Kan de postbode (met bromfiets) de brievenbus via de oprit of tot aan de voordeur, zonder overbodige hindernissen, bereiken,…?

Enerzijds mag een brievenbus niet te opzichtig worden opgesteld en alle aandacht naar zich toetrekken. De eerste interesse moet naar de voortuin en de woning gaan. Anderzijds mag het object ook weer niet overdreven verdoken worden opgesteld.  

De fraaiste oplossingen zijn deze waarbij de brievenbus in harmonie is met de beplanting. Hij kan deels worden overgroeid en gecamoufleerd met planten, of lateraal meelopen met een haagmassief. Een brievenbus wordt eveneens het liefst in het verhardingspatroon ingewerkt, in plaats van hem er los op neer te zetten. Bestrating wordt liefst tot tegen de voet van de brievenbus aangewerkt.

DE WET ZEGT…

De regelgeving rond brievenbussen richt zich op het comfort van de postbode. De bus moet zich zo dicht mogelijk tegen de rand van de openbare weg bevinden. De gleufopening zou min. 23 cm breed en 3 cm hoog moeten zijn. Hij bevindt zich idealiter op een hoogte binnen handbereik, tussen 70 en 170 cm. Huisnummers moeten zichtbaar vermeld staan (op de brievenbus of de woning). Het is handig als ook de naam van de bewoners wordt getoond, zowel voor de postbode als potentiële bezoekers.

Let op! Veel brievenbussen die hier worden verkocht werden vervaardigd in het buitenland, waar andere normeringen gelden. Ze voldoen vaak niet aan onze regelgeving.

eXtra:

Kies voor degelijk materiaal. Een stevige brievenbus, die alle weersomstandigheden trotseert, is een absolute aankoopvoorwaarde: houten brievenbussen moeten worden verduurzaamd, kunststoffen bussen verkleuren op termijn en dunne, metalen brievenbussen vertonen snel deuken. Check bij de aankoop van een bus in broze natuursteen of er geen hoekjes ontbreken. Controleer de afwerking, scheuren en barsten.

U kan de brievenbus verlichten met een ingebouwd led-lampje dat het gebruikscomfort aanzienlijk verhoogd. In dat geval kan u, zonder de brievenbus open te maken, checken of de postbode al is langs geweest. Verlichting maakt het eveneens handig om tijdens donkere wintermaanden de post te lichten en om het sleutelgat te vinden.

Een nieuwe trend, naar Amerikaanse gewoonte, zijn de krantenhouders. Het is een ronde buis die aan de brievenbus wordt gemonteerd. Brievenbussen zijn vaak te klein voor een krant. Zo hoeft de postbode niet alles bij elkaar te ‘proppen’.

Wist u dat…er aan de brievenbussen in de afgelegen gebieden in Amerika een vlaggetje hangt? Wanneer het vlaggetje omhoog staat, ligt er in de brievenbus te versturen post van de eigenaar die de postbode mee moet nemen.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then