Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Brainstorming: de zoektocht naar de juiste balans

Het ontwerpen van een tuin is een ontdekkingstocht voor ons én de opdrachtgever. Bij het brainstormen nemen we niet zozeer de beperkingen van de tuinsite onder de loep, maar spelen we de verborgen opportuniteiten (zoals hoogteverschillen bijv.) als kansen uit. Het terras vormt de hoeksteen van het ontwerp. Het is de beste overgang tussen huis en tuin en een deel van beide. Van hieruit verbinden paden of zichtassen de zwaartepunten in de tuin..

 

Potlood en papier, onverbloemd en eerlijk

We geloven nog sterk in het schetsmatig en onverbloemd ‘plannen’ met potlood en papier, eerder dan het concipiëren met een snelle computer en tekenprogramma. Die brengen ogenschijnlijk perfecte, smetteloze en kleurrijke schetsen voort, maar zijn menigmaal desillusies. Een tuinplan betekent voor ons minder ‘het ontwerp op papier’ en meer ‘het idee van ordening en vormgeving’ die daarachter steekt. De opmaak van een definitief ontwerp gebeurt doorgaans wel softwarematig.

 

Ontwerpstijl: niet in een noemer te vatten

Een tuin kan op onmetelijk veel manieren en in een eindeloos aantal sferen vorm krijgen. Er bestaat geen recept voor een tuin dat beschrijft hoe delen bij elkaar worden gevoegd om een geslaagd geheel te krijgen. Want schoonheid staat gelijk aan evenredigheid, goede verhoudingen tussen de onderdelen, evenwicht en harmonie. Onze toegepaste stijl in een noemer kenschetsen zou slechts gedeeltelijk de lading dekken. Steeds zoeken we de juiste balans tussen vormgeving en functionaliteit en dagen we de natuur uit om ons hierbij een handje te helpen.

 

Tijdloos en klassiek versus vernieuwend en eigentijds

In de jaren ’80-‘90, met de opkomst van de pastorij- en fermettewoningen, ontwierpen we voornamelijk tuinen met een sterk geordende en klassieke lay-out en landelijke tuinen met een frivole look. De nadruk ligt nu even sterk op moderne tuinen met een gewiekste lijnvoering die aansluit bij de kubistische en minimalistische bouwarchitectuur. Ze kenmerken zich door het beperken van uitbundigheid, een formeel stramien en heldere logica.

 

aetutsaetutsaetutsaetutsaetutsaetutsaetuts